Zasaditev žive meje, okrasnega vrta, brežin, zeliščnega vrta in trajnic

urejanje-dreves

Zasaditev žive meje

Zimzelena živa meja je lep zaključek vašega vrta. Sploh če hočete omejiti pogled radovednih sosedov in naključnih mimoidočih, proti vaši hiši, kjer bi radi imeli več zasebnosti. Hkrati so naravni filter, saj absorbirajo prah in hrup iz okolice in so tudi zaščita pred vetrom.

Ena možnost je živa meja iz iglavcev. Včasih so bile popularne ciprese vseh vrst, vendar jih je (sploh vrsta Thuja), napadla bolezen oz škodljivec za katerega nimamo prave rešitve, zato jih zadnje čase praktično ne sadimo več. Živa meja iz iglavcev se tako po navadi sadi s tiso, brinom, smreko, ipd.

Živa meja iz listavcev je lahko zasajena kot lovorikovec, fotinija, beli gaber ali še kaj. Če greste v zasaditev žive meje z gabrom, morate vedeti, da boste morali živo mejo obrezati vsaj 2x na leto.

S primerno skrbjo za rastline, kar pomeni, da je zemlja vedno zadostno namočena in rahljana, s pravočasno rezjo in dodajanjem hranil, boste živo mejo vzgojili oz ohranili v lepo in zavidanja vredno razmejitev, z zelo dolgo življensko dobo. 

Naravne žive meje so tudi veliko prijetnejše za oko kot kakšna betonska škarpa ali žičnata ograja.

Saditve žive meje se lotimo tako da zemljo najprej zrahljamo do nekje 40cm in zraven dodamo še boljšo vrtno zemljo ter gnojila. Če imate zelo neodzedna tla, moramo prej narediti še drenažo, drugače pa sadimo rastline v razmaku 30-60cm, včasih celo v dve vrsti(če hočemo širšo živo mejo).

Različne rastline imajo različne letne prirastke, zato prej premislite kako visoko živo mejo bi radi imeli in kako visoke rastline bi radi kupili ( od velikosti je odvisna tudi cena), da boste vedeli v koliko letih bo živa meja zrasla do vaših pričakovanj.

N

Projektu se posvetimo izurjeni profesionalci

N

Jamčimo, da bo delo skrbno opravljeno v dogovorjenih rokih

N

Smo hitro odzivni z ugodnimi cenami

ureditev-okolice

Zasaditev okrasnega vrta

Ostale zasaditve rastlin izvajamo po predhodnjem načrtu krajinskega arhitekta, ali po zamisli stranke. Pravilna zasaditev vrta je ključnega pomena za kasnejše brezskrbno uživanje ob pogledu na vaš lep cvetoči, okrasni vrt. Moderna zasaditev vrta je domena našega krajinskega arhitekta, ki sledi vsem novim trendom in smernicam. Načrt za zasaditev vrta vam izdelamo 

Posebno pozornost posvečamo sajenju dreves, saj je za dolgoletno rast novozasajenega drevesa, ključnega pomena, da je presajen v ustrezno okolje, z dovolj veliko luknjo in v dovolj kvalitetno zemljo. Hkrati mora biti na začetku še primerno podprt.

Zasaditev brežin

Na brežine, katere bi želeli prekriti z rastlinami, navadno sadimo pokrivne rastline kot so brini, lonicere in kotonastri. Brežino pokrijemo s posebno folijo Dupont gold, katera prepušča vodo in hranilne snovi, preprečuje pa razraščanje plevela in erozijo tal, sploh na začetku, ko rastline še niso dobro ukoreninjene in ne držijo skupaj zemlje kot jo kasneje.

zasaditev-brežin

Zasaditev vrta s trajnicami / zasaditev zeliščnega vrta

Za različne dele vrta kjer bi radi imeli okrasno zasaditev trajnic, ki se lepo razraščajo in cvetijo tekom celega leta, ne polagamo folije Dupont gold. Prav tako je ne polagamo pri malinah in ostalih rastlinah ki se razraščajo pri tleh.

Za zeliščni vrt je priporočljivo, da je zasajen v nekakšni gredici ali celo manjši dvignjeni gredi, nekje blizu vaše kuhinje. Če je zasajen nekje pri vhodu na teraso, bo zraven opravljal še funkcijo odganjanja mrčesa.

Za ponudbo ali posvet z našim krajinskim arhitektom Mitjo Škrjancem pa nas pokličite ali pa pišite na info@okolicahise.si

Vse storitve na enem mestu