Izdelava in montaža zunanje lesene terase in WPC terase

Izdelava in montaža zunanje lesene in WPC terase

Lesene terase

Lesena terasa je lep, predvsem pa zelo funkcionalen dodatek k vaši hiši. Vračanje nazaj k naravi in lesu je zadnje čase trend, saj les s svojo toplino, trajnostjo in vzdržljivostjo omogoča dolgotrajno uporabo. 

Izdelava lesene terase

Izdelava zunanje terase po meri je idealna rešitev za kar najbolši izkoristek prostora. Glede na vaš teren, ki je namenjen za gradnjo vaše terase se odločimo na kakšen fundament je smiselno graditi. Fundament za teraso obstaja različnih vrst.

Vgradnja terase na beton ali ploščice je zelo raširjena metoda in tudi precej enostavna. Če bivate na področju z bolj nepropustno zemljo in imate probleme z zastajanjem vode, je pomembna tudi pravilna hidroizolacija lesene terase na betonski plošči. Če nimate možnosti montaže terase na beton, lahko uporabite druge načine priprave fundamenta.

Montaža terase na prod oz. tampon, ki je ob pravilni pripravi fundamenta zabitega z žabo ali vibracijsko ploščo, tudi dobra opcija. V tem primeru ne potrebujete odvodnjavanja saj bo voda odtekla skozi prod. Če imate razgiban teren ali bi radi teraso dvignili, jo lahko dvignemo tudi z različnimi podstavki in podaljški. Buzon podstavki za terase, so zadnje čase precej popularni, zaradi svoje funkcionalnosti in natančne izdelave.

N

Projektu se posvetimo izurjeni profesionalci

N

Jamčimo, da bo delo skrbno opravljeno v dogovorjenih rokih

N

Smo hitro odzivni z ugodnimi cenami

zunanja terasa

Les za teraso

Svetujemo pa vam tudi pri izbiri samega lesa in najučinkovitejšega načina gradnje za vaš teren. Za zunanje lesene terase, brez strehe, vam priporočamo gradnjo iz trših lesov, ki so kar najbolj vzdržljivi in odporni na različne vremenske situacije. Med najbolj primernim lesom za tako situacijo je Ipe lapacho, saj ima med vsemi kar najvišjo stopnjo trdnosti, in je izredno odporen na vse zunanje vplive. Les ima garancijo kar 25let proti gnitju in trohnenju. Ne potrebuje vzdrževanja in s časom lepo posivi. 

Primeren je tudi les za teraso kakšne druge eksotične vrste. Med najkvalitetnejšimi je sigurno teak iz Burme, teak iz Brazilije oz. Cumaru, ki je tudi znan po svoji kvaliteti in širokem barvnem spektru, ki ga ponuja. Manj kvaliteten oz. primeren les za teraso je sibirski macesen, saj se z leti začne zvijati in trstičiti kljub rednem vzdrževanju in mazanju z različnimi zaščitnimi olji.

Postopek gradnje zunanje terase

Ko se odločimo kateri les bomo uporabili za terasne deske in podkonstrukcijo, ter na kakšen fundament bomo teraso postavili, se začne sama gradnja lesene terase. Vijaki za lesene terase so izdelani iz posebne zlitine, ki je nerjaveča ampak še vedno dovolj trdna, za prenašanje večjih obremenitev. Kako polagamo lesene terase, oz smer polaganja, se odločimo sami, najpopularnejša opcija pa je polaganje vzporedno z hišo. 

Podkonstrukcija za leseno teraso

Postavitev podkonstrukcije za teraso je zelo natančno in pomembno opravilo, saj bo od tega odvisen kasnejši končen izgled nivojev in padcev terase. Podkonstrukcija mora biti iz istega lesa kot terasne deske, ali pa vsaj lesa z podobnimi lastnostmi, krčenja in raztezanja.

Vidno vijačenje ali nevidno vijačenje

Terasa z vidnim vijačenjem ima določene prednosti pred nevidnim vijačenjem. Prav tako pa ima tudi  slabše lastnosti. Slabša lastnost je predvsem ta, da se od vrha vidijo majhne luknje, kjer so montirani vijaki. Po drugi strani te luknjice služijo tudi kot protizdrsne. Na dolgi rok pa je vidno vijačenje čvrstejše in se deske tekom let manj skrivijo kot pri nevidnem. Terasa z nevidnim vijačenjem je na prvi pogled lepša saj ne vidimo nikakršnih luknjic v katere bi se lahko kasneje ulovila umazanija. Funkcionalnost pa je na dolgi rok ista.

Dodatki za lesene terase

Lesene pergole za terase so pogosto lep in funcionalen dodatek k leseni terasi, saj poleg estetike poskrbi še za zaščito oz senco v vročih poletnih dneh , ko si zaželite sproščenega uživanja na vaši terasi. V ta namen lahko uporabite tudi brisoleje ali napenjalna jadra. Pokrite lesene terase so tudi zelo primerne za obdobja slabega vremena, saj vam omogočajo dodatno preživljanje prostega časa na svoji terasi.

Lesene ograje za terase so priporočljive kadar je vaša terasa dvignjena ali pa imate majhne otroke in vas skrbi, da bi se kdo prevrnil iz nje. Lahko vam montiramo močnješo leseno ograjo za teraso ali pa orgajo iz lesenih stebrov in vrvi, ki je tudi lep dodatek in ne zastira pogleda iz terase.

Cena izdelave lesene terase

Cena izdelave lesene terase je najbolj odvisna od kvadrature same terase izbire oz vrste lesa, ki jo bomo uporabili za gradnjo. Cena zavisi tudi od drugih dejavnikov, kot so na kakšen fundament jo postavljamo in kakšne če so kakšne posebne zančilnosti oz okoliščine, zato je skoraj nemogoče podati nek splošen cenik za lesene terase. Ponudba za izdelavo lesene terase je lahko zasnovana po brezplačnem ogledu naših strokovnjakov.

zalivanje zelenice

WPC terase

Izdelava wpc terase, se v večini stvari lahko primerja z izdelavo lesene terase. Enako je z pripravo tal oz fundamenta, z montažo podkonstrukcije in po potrebi podstavkov. NPo vzetih merah, je potreben izris wpc terase in izdelava načrta za samo montažo.

Montaža wpc terase

Montaža wpc terase se od lesene razlikuje pri vijačenju, saj se wpc pod za terase vijači na posebne kose, kateri omogočajo raztezke in skrčke samega kompozitnega materiala v različnih letnih časih oz pri različnih temperaturah.

WPC deske ali plošče za terase

Wpc kompoziti so izdelani v različnih barvnih odtenkih. Najbolj popularna sta sivi wpc pod za terase in rjavi wpc pod za terase. Za hiše ki imajo železni nadstrešek v antracit barvi, obstajajo prav posebne wpc deske za terase antracit.

Wpc klik plošče za terase so alternativa deskam in jih je izredno enostavno sestavljati v željen izgled terase. Navadno se postavljajo kar čez ploščice ali na obstoječ betonski fundament.

Cena izdelave lesene terase

Cena wpc terase se dooloči podobno kot pri leseni terasi. Odvisna je od kvadrature in fundamenta polaganja. Cene samega wpc materiala pa tudi variirajo, saj so različni wpcji lahko različno kvalitetni.

Nekateri wpc proizvajalci, vam dajejo tudi 20 let garancije na material in več. Prav tako je ključno, da za montažo najamete izkušene montažerje, ki vam bodo montažo wpc terase izvedli profesionalno.

wpc terasa

Vse storitve na enem mestu