Polaganje in setev trave naredimo profesionalci

setev-trave

Polaganje trave

Polaganje trave je idealna rešitev za vse, ki si hitro želijo lepo okolico hiše. Lepo negovan in pravilno vzgojen tepih se ukorenini v cca 10 dneh. Vendar pa idealen tepih ne ostane za večno lep, če zanj ne skrbimo redno in kot je treba. Redna košnja in gnojenje s pravimi specialnimi gnojili za zelenico je pravilen recept za ohranjanje lepe trate.

Potek priprave terena in polaganje travnih tepihov

Če postavljate novo hišo in vam je nepogrešljiv del lepe okolice tudi lepa in urejena zelenica, preberite kako poteka priprava terena. Če želite zamenjati staro travo in preoblikovati obstoječi vrt, Vam staro travno rušo odrežemo, nato pride na vrsto frezanje in grobo planiranje, po potrebi dosujemo zemljo ali jo odvzamemo.

Splaniramo 1 – 2 cm nižje kot bo končen nivo. Če imamo zemlje slabše kvalitete, je priporočljivo dodati še plast boljše zemlje, povsem na vrh pa lahko vrhnje 0,5 – 1 cm nasujemo najkvalitetnejšo zemljo, ki je mešana z mivko in primernimi hranili. Tako površino nato fino planiramo in valjamo.

Sledi polaganje naravne trave oz travnih tepihov, ki jo predhodno odrežejo mojstri vzgoje lepe trate. Nekateri imajo role trave za polaganje, drugi travne tapete. V Sloveniji imamo več ponudnikov travne ruše. Ves čas spremljamo kvaliteto proizvajalcev in svojim strankam za polaganje vedno priskrbimo le najboljšo travno rušo, ki je na voljo v določenem trenutku.

N

Projektu se posvetimo izurjeni profesionalci

N

Jamčimo, da bo delo skrbno opravljeno v dogovorjenih rokih

N

Smo hitro odzivni z ugodnimi cenami

urejanje trave

Skrb za novo položeno zelenico

Ko je zelenica položena, jo obilno zalijemo, ter naslednjih 10 – 14 dni poskrbimo da so tla vedno lepo namočena, ter da ne hodimo preveč po zelenici, da se travne bilke lepo ukoreninijo. Koliko časa bo zelenica ostala lepa, je odvisno predvsem od skrbi in nege, ki jo boste posvetili trati.

Cena polaganja trave

Koliko stane polaganje trave je odvisno od več dejavnikov, zato ne moremo podati nekega splošnega odgovora. Odvisna je od reliefa terena, ali je potrebno grobo planiranje, dovoz dodatne zemlje, če je omogočen dostop s stroji ipd.

Setev trave

Enak postopek glede priprave terena uporabimo tudi za setev trave, z obzirom, da tokrat planiramo do vrha samega roba, oz. točno do kjer bi radi imeli nivo zemlje pri zelenici. 

Kdaj sejati travo

Sejemo le v določenem časovnem obdobju v letu, najbolje spomladi ali jeseni, saj poleti vzklije preveč plevelnih vrst pred travo, ki jo tako zadušijo. Sajenje trave oktobra je najbolj efektivna saj je oktober mesec ko klije vedno manj plevelnih vrst, trava pa ob normalnih temperaturah, še zmeraj zelo dobro. Sejanje trave poleti, ni pretirano priporočljiva, sploh v primeru da nimate namakalnega sistema, ki bi vedno ohranjal zemljo vlažno. 

Ko seme vzklije je prvih nekaj dni zelo ranljivo, in če se v tem obdobju zemlja posuši, kalčki propadejo. Tudi če imate namakalni sistem, v tem času klije ogromno drugih plevelnih vrst, katerih semena priletijo po zraku iz bližnjih in daljnih travnikov in zažirajo prostor vaši zelenici.

Seme za sejanje trave

Sejemo le preverjene semenske vrste in travne mešanice, odporne na naše podnebje. Ob pravilni negi, bo trata gosta in zdrava, v kar najkrajšem možnem času.

Zemlja mora biti po setvi vedno dovolj namočena, da se vrhnji sloj ne posuši, saj bi v nasprotnem primeru ravnokar vzklita semena propadla. Za tak primer je najpametnejša rešitev avtomatski zalivalni sistem, saj poskrbi za vedno ravno prav namočeno površino.

Gnojenje

Trata mora ob setvi biti tudi primerno pognojena, s pravimi počasi topnimi starter mineralnimi gnojili, da bodo mlade travne bilke dobile ravnopravšnjo količino idealnega gnojila, za kar najhitrejše vzklitje in rast.

Cena za setev trave

Cena sejanja trave je spet odvisna od različnih dejavnikov, predvsem pa, koliko je dela z planiranjem terena. Če moramo uporabiti stroje za strojno planiranje terena, to že smatramo kot grobo planiranje, kar se obračuna dodatno, glede na to koliko oz. kako obsežno je grobo planiranje, koliko zemlje smo morali dodati ali odpeljati.

Fino planiranje terena spada k sami setvi trave in je že v ceni, skupaj z valjanjem, travnim semenom in specialnim gnojilom. Cena sejanja trave, brez grobega planiranja je torej odvisna od več dejavnikov, katerih kalkulacijo vam lahko naredimo na brezplačnem ogledu.

zasaditev zelenice

3 dejavniki za ohranjanje lepe trate:

Trava je zelo žejna rastlina, zato moramo vedno poskrbeti da bo zelenica vedno preskrbljena z zadostno količino vode, sploh tudi v sušnih obdobjih. V ta namen nam je v veliko pomoč avtomatski namakalni sistem  za zelenico, ki zelenici redno dovaja optimalno količino vode. 

Prav tako je pomembno, da ima zelenica vedno dovolj hranil, za kar poskrbimo z rednim gnojenjem s profesionalnimi specialnimi gnojili za zelenico. Ti so izdelani na mineralni osnovi in so počasi topni. Če imate del zelenice v senci, obstaja večja verjetnost, da bo na tem delu začel rasti mah, zato je tam dobro uporabiti gnojila z dodanim železom, kar preprečuje rast mahu.

Tretji dejavnik pa je, da je trava vedno lepo pokošena. Zelo je pomemembno da travne bilke ne zrastejo pevisoko, saj se tako trava razredči. Če jo po tem še prenizko pokosimo, smo naredili naredili dvakratno škodo, sam jo bo potem sonce še požgalo.

Optimalno je da v obdobju bujne rasti, kosimo celo 3-4x tedensko. V primeru, da nimate dovolj časa za košnjo, vseeno pa bi radi imeli popolno zelenico, Vam priporočamo, da si omislite avtomatsko robotsko kosilnico, ki bo namesto vas opravila delo. Montaža robotskih kosilnic, pa je tudi dobro, da je izvedena iz strani profesionalcev, zato vam priporočamo naš Servis za montažo robotskih kosilnic vseh vrst. 

Vse storitve na enem mestu